Af Uffe Jespersen

Covid-19, luftfugtighed og ventilation

20 danske eksperter har meldt klart ud, at coronavirus smitter via luften. Det betyder så, at ventilation kan spille en rolle i forebyggelse af smitte. Løsningen er dog ikke bare at skrue op for ventilationen, for så falder luftfugtigheden, og der er også en sammenhæng mellem lav luftfugtighed og øget smitterisiko.

Læs mere
2 minutters læsetid
Metode til forbedring af indeklima på skole

I forbindelse med ombygning af skolekøkkener og klasselokaler på Herstedøster skole og Egelundskolen i Albertlund er der anvendt nedenstående princip for forbedring af indeklimaet for lys, lyd og luft.

Læs mere
2 minutters læsetid
Indeklimascreening

Med værktøjet IK-tjek er det muligt på 1-2 dage at screene indeklimaet på en hel skole. Screening giver et ganske godt overblik over, hvordan det står til med indeklimaet. Det betyder, at en kommune hurtigt kan få et overblik over, hvor der måske er problemer, som skal undersøges yderligere. Læs mere om IK-tjek i denne artikel.

Læs mere
2 minutters læsetid
Er dit ventilationsanlæg overdimensioneret?

Eller har din bil for mange hestekræfter? Det spørgsmål kan være svært at besvare. Så er det lettere at vide, hvis bilen har for få hestekræfter, men igen: for få til hvad? I denne debatartikel vil jeg komme med mit syn på, hvordan vi kan undgå overdimensionering af ventilationsanlæg.

Læs mere
3 minutters læsetid
Diffus ventilation

Diffus ventilation er heldigvis blevet mere udbredt i de seneste år. Og det er godt, for det er et overlegent ventilationsprincip. Det er tankevækkende, at det har været brugt i grisestalde i årevis – fordi grislinger skal have det bedst mulige indeklima – men at det først så småt er ved at komme vores skolebørn til gode… I denne artikel gennemgår jeg nogen basale forhold omkring diffus ventilation og svarer på nogle af de indvendinger jeg hører.

Læs mere
4 minutters læsetid
Dagslys versus temperatur

Der skal vinduer i facaden for at få et godt dagslys, men så skinner solen også ind ad vinduet og så bliver der for varmt. Det har altid været et svært problem at løse. De seneste år er det flittigt løst med køling, men det er vel ikke en helt bæredygtig løsning…

Læs mere
1 minutters læsetid
Elektrisk lys

Med udbredelsen af LED belysning er der nu kommet et kæmpe udvalg af rigtigt gode og driftsøkonomiske lyskilder, så der er mange muligheder for at lave en rigtig god løsning for det kunstige lys.

Læs mere
2 minutters læsetid
Rumakustik

I denne artikel giver jeg en hurtig indføring i rumakustik og giver forslag til, hvordan man i forbindelse med indeklima-projektering kan forbedre rummets efterklangstid og taleforståelsen.

Læs mere
2 minutters læsetid
Fugt i et gammelt fransk slot

Jeg blev spurgt om, hvordan man undgår fugt i møbler og tæpper på et slot fra middelalderen. Mit umiddelbare svar var opvarmning før ventilation og for at underbygge dette lavede jeg nedenstående notat, som også kan bruges ved indeklima-projektering for kældre og sommerhuse. (Artiklen er skrevet på engelsk)

Læs mere
3 minutters læsetid